Upplever du att bilens AC har sämre effekt eller inte fungerar alls? I så fall är det hög tid att lämna in den för AC-service. Hos oss på Supreme Autoservice i Malmö kan du ta del av vår prisvärda tjänst och ge din AC ökad livslängd. Med rätt service undviker du dyra reparationer i framtiden.

AC-service

Så här utför vi vår AC-service

Vi börjar med att tömma AC:n och genomföra vakuumsugning. En AC-anläggning drar lätt till sig fukt, isproppar, mögelsporer och andra allergiframkallade ämnen som alla är viktiga att få bort. När systemet är rent fyller vi på det med ny, ren gas som gör luftkonditioneringen som ny. Vi fyller också på kompressorolja med spårmedel.

Ibland gör man oförutsedda upptäckter när man servar bilar. Just gällande AC Service händer det ibland att man upptäcker ett läckage när man utför vakuumsugningen och då behöver man istället för att fortsätta med servicen genomföra en felsökning. Den har ett eget pris, men vi frågar givetvis alltid kunden om lov innan vi gör något med bilen som inte är avtalat sedan innan. Hos Supreme Autoservice har vi erfaren personal som vet allt om de mest utsatta delarna.

Följande moment ingår i vår AC-service:

 • Systemet töms och torkas
 • Vakuumsug med test att inget läckage finns
 • Kompressorolja med spårmedel fylls på (fel hittas snabbt)
 • Köldmedium i form av ny gas fylls på efter behov
 • Test av bilens AC så att allt fungerar som det ska

Bilens AC system måste servas regelbunden precis som många andra punkter på bilen, men detta ingår tyvärr sällan i servicekontrollen från tillverkaren. Därför är det viktigt att man som kund håller reda på detta och beställer eller får utförd AC service regelbunden som t.ex i samband med en bilservice.

AC-service

895 kr
 • Funktion +visuell kontroll före/efter
 • Tömning
 • Vakuumsugning +läckagetest
 • Påfyllning ac-olja
 • Ny köldmedel upp till 150gr
 • R134a: 895 kr **
 • R1234yf: 1095 kr **

 • **Behövs mer än 150gr tillkommer separat kostnad

Anledning till att man måste göra en AC service ungefär vart tredje år är pga. att systemet läcker ca. 10% varje år och ungefär efter 3år är mängden av köldmedel halverad allt beroende på hur mycket systemet på just din bil rymmer. Detta innebär att systemet måste jobba hårdare för att ge dig den kyla du vill ha, men det uppnås ändå inte för att det inte finns tillräckligt med gas. Detta kommer innebära:

 • Ökad slitage på komponenterna, eftersom dem måste jobba mer frekvent eller under längre tid
 • Ökad bränsleförbrukning, eftersom kompressorn måste jobba under längre tid eller till och med konstant
 • Ökad risk för haveri under körning. Pga. att kompressor måste jobba så mycket mer kan den även haverera pga. ökad värmebildning inuti. Oftast går det inte att köra vidare ifall detta skulle hända. På vissa bilmodeller kan det till och med bli allvarligare problem som skadar andra komponenter i motorrummet än bara AC komponenter

Ifall dit system har gas, men ändå inte funkar. Då blir det en felsökning istället. Separat kostnad.

Regelbunden AC-service i Malmö

Vår rekommendation till bilägare i Malmö är att regelbundet kontrollera funktionen för bilens AC. Det svenska klimatet orsakar stora påfrestningar, även för den som bara kör kortare sträckor i städer. Som nämndes tidigare sker även en årlig förlust av den gas som används som köldmedium. Därför kan du inte vänta för länge med AC-service. Tveka inte att även göra AC-service om du ändå behöver serva en annan del av bilen. Kontakta oss om du vill veta mer om vår tjänst eller boka en tid.

Grundlig AC service

I stort sett alla bilar som kör omkring på vägarna idag har Air Condition. AC:n kyler bilen när den blir för varm och värmer upp den när den blir kall. I vårt land finns behov för både uppvärmning och nerkylning och bilarnas Air Condition-system används flitigt året om. En AC behöver servas precis som vilken annan bildel som helst, den ska kunna erbjuda behagliga temperaturer i bilen, snabbt ta bort imma och dessutom distribuera ren luft i kupén. Man vill också att den ska fungera problemfritt och inte dra mer energi än nödvändigt. För att maximera AC:ns prestanda behöver man lämna in bilen på AC-service med jämna mellanrum, samt – givetvis – om man märker att något inte är riktigt som det ska.

Utrustning för service av AC i en bil på Supreme Autoservice

En kontroll av AC-service i Malmö av Supreme Autoservice

Vad händer om man ej servar sin bils AC?

Dagens moderna AC-system måste få service av certifierade bilverkstäder. De använder ett köldmedium och normalt förloras ungefär 5-10 % per år. Ju mer som går förlorat, desto hårdare måste kompressorn arbeta för att uppnå samma kyleffekt. Det mår bilens AC inte bra av på lång sikt.

Utsätts systemet för stora påfrestningar, till exempel under en varm och het sommardag, riskerar kompressorn att haverera. Därför bör du som bilägare göra AC-service med omkring 24 månaders mellanrum. Tänk på att du kan passa på när du ska göra andra former av bilservice i Malmö.